2012. február 9., csütörtök

Amit minden szülőnek el kellene olvasnia - szerintem. 5. rész

IV. fejezet – Te meg ő
Ebben a fejezetben, rövid átkötésként a felnőttek problémáihoz, olyan példákat mutat be az író, ahol a két szülő nevelési elvei elég távol állnak egymástól, vagy pedig az egyik szülő, megunva a játszmázást, Gordon-módszert alkalmazva új kapcsolat kiépítésére vállalkozik a gyerekével.

Hogy egyes szülők védőügyvédként, bíróként vagy testőrként viselkednek gyermekeik konfliktusait látván, azt saját, gyermekkori élményeik határozzák meg, ahol még hagyományosan a megfellebbezhetetlen szülői tekintély volt a nevelés alapja.

A gyereknek a tekintélyelvű szülővel szemben nincs esélye, vele csak az engedékenyebb szülő „szállhat szembe”. Az állandó „harc” hatására természetesen a szülők is egyre távolodnak egymástól.

A két felnőtt ebből adódó konfliktusa is kezelhető a fent említett módszerrel, illetve a tapasztalatok azt mutatják, hogy a módszert elutasító szülő, látva annak hatékonyságát, hajlandó lesz annak alkalmazására is, ami lehetővé teszi, hogy ő is új alapokra helyezze kapcsolatát a gyermekével.

Az „egyikünk sem vesztes” érzés felváltja a győztes-vesztes állandó küzdelmét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése